A la classe d'aquesta setmana de Societat, Família i Educació, vam parlar sobre el Moviment de les dones lliures. Ens ha semblat molt apropiat per al nostre blog ja que tracta sobre la llibertat de les dones en concret.
Aquest moviment té el seu origen al 1936 però continua fins al 1939.
Es tracta d’una revolució social, per part de les societats industrials on neix el Moviment Obrer.
Aquest, agafa poder sobretot a Barcelona, on es convoquen diferents revolucions. Els motius pels quals es produeix aquest moviment és la vida precària que vivien els obrers.
Aquesta situació afectava especialment a les dones obreres, camperoles, sense formació, etc.
Aquestes es van reunir i manifestar en contra de la “Triple esclavitud de les dones”. Aquestes manifestacions ja formaven part del que coneixem com a Moviment de les dones lliures.
En el moviment es van reunir més de 20.000 dones per lluitar contra aquesta esclavitud i desigualtat.
Elles van organitzar tota una campanya del moviment per diversos pobles, on anaven explicant les seves experiències i vivències que patien degut a la situació precària existent.
Van arribar a la conclusió que hi havia moltes més dones que ho patien.
El moviment donava suport per a què poguessin fer el que elles desitjaven. Volien formar-se per aprendre allò més bàsic i elemental com és llegir i escriure, ja que el nombre més elevat d’analfabetes eren les dones. Dins del moviment hi havia una minoria amb recursos educatius.
El moviment s’encarregava de trobar persones que ensenyessin a aquestes a aprendre.
Per tant, van crear activitats d’alfabetització, jardins d’infància, etc.
Altra de les activitat que van dur a terme van ser les tertúlies literàries, ja que creien que la cultura més valorada havia d’estar a l’abast de tothom i no només a les elits i als homes.
El moviment va influir en l’àmbit de l’educació. Moltes dones es basaven en la pedagogia de Ferrer i Guàrdia. L’objectiu d’aquest era formar persones lliures amb accés al millor ensenyament i persones crítiques amb la societat.
Hi ha un blog molt interessant el qual parla d'una de les dones del Moviment:
Hola noies!Després de llegir aquest article m'he quedat parada. Havia sentit algun cop parlar d'aquest moviment, però no era conscient de la gran valentia d'aquestes dones de la època. Hem pareix un moviment digne d'admirar ja que defensaven uns drets que se'ls negava pel simple fet de ser dones. La llibertat és un dret fundamental!
ResponEliminaMolt bona feina noies!
Amb aquest article,tenim un exemple més de que al llarg del temps la figura de la dona s'ha vist posicionada un esglaó per davall respecte la figua de l'home, dins la societat.
ResponEliminaAvui dia també es continua amb aquesta lluita mitjançant polítiques socials, promovent la igualtat de drets i la no-discriminació, i afavorint la participació de la dona en la vida social, laboral, cultural i política.
Victoria i oriol, estem molt d'acord en les vostres aportacions!Des d'aquí, i amb aquest article, voliem donar-vos a conèixer a vosaltres i a tots els lectors, un moviment tan important com aquest, del qual no se'n sol parlar a cap lloc. La lluita de les dones segueix als nostres dies, tot i que actualment la millora es palpable a la nostra societat.
ResponEliminaGràcies!
Los que no hemos tenido que lutar por el derecho a la libertad de expresion y otros derechos esenciales solemos pensar que siempre los hemos tenido y se nos olbida que son conquistas sociales de personas tan valientes como esta mujeres que nos presentais en vuestro post! Gracias por compartir y felicidades por la relacion entre los contenidos de las dos materias!
ResponEliminapel cas de la lluita per l'emancipació de les dones us recomano que llegiu Maria Mercè Marçal, escriptora catalana que va definir la seva pròpia lluita per la llibertat en el poema 3 voltes rebel on diu: A l'atzar agraeixo tres dons: haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida, i el trist atzur de ser tres voltes rebel. Encara ens queda a tots per sobretot a les dones acabar amb els elements patriarcals de la societat!. Felicitats per la pàgina!
ResponElimina