dimecres, 2 de novembre del 2011

LLIBERTAT DE PREMSA


Primerament, explicar-vos que la llibertat de premsa es tracta d’un dret que tenim els ciutadans per a poder publicar en els diferents mitjans de comunicació sense que aquesta publicació estigui controlada ni censurada per l’Estat.

En el cas que el govern no faci una censura expressa, però sí aconsegueixi evitar que es conegui una informació u opinió del periodista, no es pot considerar llibertat perquè ha estat violada. 

El primer país que va apostar per aquest tipus de llibertat va ser Suècia al 1766.


Pel que fa l’índex mundial de llibertat de premsa al 2009, era el següent:

·        Els països on aquesta llibertat va estar més present va ser a Finlàndia, Suècia, Dinamarca, entre altres.
·        En canvi, els que menys van gaudir d’aquest tipus de llibertat van ser Eritrea, Iran, Birmània, etc. 

La llibertat de premsa també és coneguda com la llibertat d’impremta. Aquesta no és un dret humà nou, ja que es contemplava a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets humans. 

Des de les Nacions Unides ja s’ha establert un dia predeterminat per a la llibertat de premsa, aquí us facilitem l’enllaç sobre aquest:



El vídeo que podreu veure a continuació només és un exemple de com es pot trencar amb aquest dret del ciutadà. Però hi han moltes més situacions per restringir aquesta llibertat. 




8 comentaris:

  1. Tenint en compte que a la televisió mostren el que interessa, aquesta llibertat d'expressió perd molt pes informatiu, ja que la gent s'acomoda. Hem de caure en compte que l'ésser humà es un ésser de costums, i es molt díficil canviar això, i que, a més, la facilitat d'informació i l'excessivitat d'aquesta no és més que desinformació al final. Tot està programat, tot està controlat, un altre cosa es el que ens volen fer pensar.

    ResponElimina
  2. La llibertat és el dret fonamental de l'ésser humà. Nosaltres, hem de ser lliures per expressar-nos i comunicar al món el que està passant, per tal que tothom en sigui conscient.

    A més a més, sabem que molts cops la informació que ens proporcionen els diaris o la televisió ha estat manipulada, així que hem de lluitar contra això per tal que poguem saber SEMPRE la veritat!

    ResponElimina
  3. Hem de defensar tots els nostres drets i aquests és un dels que no en parlem massa, però no per aquest motiu, menys important.
    Per això hem decidit dedicar-li unes línies del nostre blog i que tots prenguem consciència de la importància de la "llibertat de premsa".
    Gràcies.

    ResponElimina
  4. Aquest es un dels drets que hauria de gaudir qualsevol persona. Tothom té dret ha retrasmitir la realitat tal com és i no com l'estat vulgui que sigui. La gent té que tenir dret a enterar-se de la realitat.

    ResponElimina
  5. És imprescindible que les persones tinguin dret a opinar sobre qualsevol tipus de tema i, per tant, la llibertat ha d'estar present en tothom sense cap tipus de problema, dona igual la cultura o el pais de la persona. És un dret fonamental!

    Així que qualsevol esser humà pot informar sobre qualsevol tema, ja que la realitat ha d'estar present arreu del món, no s'ha d'amagar allò que passa per molt que l'estat així ho vulgui.

    ResponElimina
  6. La informació sempre està decantada cap a una ideologia, un partit, una idea... Però si a sobre els que manen censuren una part que no els interessa... no podem contrastar la informació i només veuríem una cara de la notícia.
    Sempre hem d'intentar veure totes les cares i l'origen de la informació per a poder comparar i veure quin és més fiable per a després creure't tu el que creguis.

    ResponElimina
  7. La llibertat d'expressió sempre ha estat limitada al context polític. Des del nostre grup, pensem que encara queda molta feina a fer, però que mai hem de perdre l'esperança de seguir millorant.

    ResponElimina
  8. Clar que si nois/es, tenim dret a estar assabentats de tot el que passa al nostre dia a dia, però per supost volem saber-ho tot, sense censures i sense interessos polítics que indueixen l'informació per a un bé per a ells.
    Volem LLIBERTAT DE PREMSA amb majúscules!
    Nosaltres volem anar més enlla...per això també us tenim informació preparada sobre la llibertat d'expressió, ja que tot està relacionat.
    Durant les pròximes hores, seguirem debatent temes d'actualitat i tan interessants com aquest!
    Gràcies!

    ResponElimina