dimarts, 8 de novembre del 2011

Els codis QR

Fa uns dies ens van ensenyar a la Universitat la funció dels Codis QR


Ja que ens ha semblat una eina molt interessant, útil, i a l'abast de tothom, volem compartir la informació amb tots vosaltres.




Aquest codi és un sistema per a emmagatzemar informació en una imatge semblant a un codi de barres però en dos dimensions. El codi QR pot ser llegit des del mòbil, mitjançant un software adequat, i així enviarnos a la pàgina web que conté el codi. 
Un cop tinguem el programa al mòvil, hem d'enfocar la càmera al codi QR i fer la foto, quan ja la tinguem feta, ens portarà automàticament cap al que hi ha darrere (web, blog, power point, etc.).


Nosaltres ja hem fet un Codi QR de la pàgina del nostre blog:
Us animeu a fer el vostre propi?
En aquesta pàgina web trobareu més informació i la manera de crear el vostre.

Moviment de les dones lliures!

A la classe d'aquesta setmana de Societat, Família i Educació, vam parlar sobre el Moviment de les dones lliures. Ens ha semblat molt apropiat per al nostre blog ja que tracta sobre la llibertat de les dones en concret.

Aquest moviment té el seu origen al 1936 però continua fins al 1939.

Es tracta d’una revolució social, per part de les societats industrials on neix el Moviment Obrer.

Aquest, agafa poder sobretot a Barcelona, on es convoquen diferents revolucions. Els motius pels quals es produeix aquest moviment és la vida precària que vivien els obrers.
Aquesta situació afectava especialment a les dones obreres, camperoles, sense formació, etc.

Aquestes es van reunir i manifestar en contra de la “Triple esclavitud de les dones”. Aquestes manifestacions ja formaven part del que coneixem com a Moviment de les dones lliures.
En el moviment es van reunir més de 20.000 dones per lluitar contra aquesta esclavitud i desigualtat.



Elles van organitzar tota una campanya del moviment per diversos pobles, on anaven explicant les seves experiències i vivències que patien degut a la situació precària existent.
Van arribar a la conclusió que hi havia moltes més dones que ho patien.
El moviment donava suport per a què poguessin fer el que elles desitjaven. Volien formar-se per aprendre allò més bàsic i elemental com és llegir i escriure, ja que el nombre més elevat d’analfabetes eren les dones. Dins del moviment hi havia una minoria  amb recursos educatius.
El moviment s’encarregava de trobar persones que ensenyessin a aquestes a aprendre.
Per tant, van crear activitats d’alfabetització, jardins d’infància, etc.

Altra de les activitat que van dur a terme van ser les tertúlies literàries, ja que creien que la cultura més valorada havia d’estar a l’abast de tothom i no només a les elits i als homes.

El moviment va influir en l’àmbit de l’educació. Moltes dones es basaven en la pedagogia de Ferrer i Guàrdia. L’objectiu d’aquest era formar persones lliures amb accés al millor ensenyament i persones crítiques amb la societat.


Hi ha un blog molt interessant el qual parla d'una de les dones del Moviment: 

LLIBERTAT SEXUAL

La llibertat sexual és el dret a la llibertat sexual de la persona i, la facultat d'aquestes per autodeterminar la seva orientació sexual, sense limitacions. 


Hem volgut anar una mica més enllà sobre aquest tema i hem fet unes preguntes per saber que pensen i senten les persones segonsa la seva condició sexual. 
Hem entrevistat a:
- Agustin Estellé.
- Marina Pedrosa.
- Dani Montero. 


Aquí teniu el resultat.



Veient això, que en penseu de la llibertat sexual?


LLIBERTAT D'EXPRESSIÓ

Hem trobat un vídeo que ens ha enamorat! A veure si teniu la mateixa sensació que nosaltres al veure-ho. 
Pensem que expressa exactament el que significa la llibertat d'expressió. 




A més a més, aquest text és molt interessant i bonic que també ens ha enamorat, esperem que a vosaltres també!


Ensenyaments d'una vida: Les pedres 


Un expert assessor d'empreses en Gestió del Temps va voler sorprendre als assistents a la seva conferència. 
Va treure a sota l'escriptori un pot gran de boca ampla. Ho va col·locar sobre la taula, al costat d'una safata amb pedres de la grandària d'un puny i va preguntar: 
- Quantes pedres pensen que caben al pot? 
Després que els assistents fessin les seves conjectures, va començar a ficar pedres fins que va omplir el pot. Després va preguntar: 
- Està ple? Tothom ho va mirar i va assentir. Llavors va treure de sota la taula una galleda amb graveta. Va ficar part de la graveta al pot i ho va agitar. Les pedretes van penetrar pels espais que deixaven les pedres grans. L'expert va somriure amb ironia i va repetir: 
- Està ple? Aquesta vegada els oïdors van dubtar: Tal vegada no. Bé! 

I va posar a la taula una galleda amb sorra que va començar a bolcar en el pot. La sorra es filtrava en els petits espais que deixaven les pedres i la grava. 
- Està ple? va preguntar de nou. 
- No!, van exclamar els assistents. 

- Bé, va dir, i va agafar una gerra d'aigua d'un litre que va començar a abocar en el pot. El pot encara no desbordava. 
- Bé, què hem demostrat?, va preguntar. 
Un alumne va respondre: 

- Que no importa lo omplert que estigui la teva agenda, si ho intentes, sempre pots fer que càpiguen més coses. 
- No!, va concloure l'expert: 
El que aquesta lliçó ens ensenya és que si no col·loques les pedres grans primer, mai podràs col·locar-les després. 
Quines són les grans pedres en la teva vida? Els teus fills, els teus amics, els teus somnis, la teva salut, la persona estimada? 
Recorda, posa-les primer. La resta trobarà el seu lloc. 

diumenge, 6 de novembre del 2011

LLIBERTAT DE CÀTEDRA

Por la libertad de enseñanza


Aquest tipus de llibertat també es coneix amb el nom de llibertat acadèmica. És un dret fonamental per a poder exercir en la docència i amb absoluta llibertat, és a dir, ensenyar sense estar limitat per cap doctrina.
La llibertat de càtedra queda plasmada a la Constitució Espanyola, entre altres drets fonamentals, a l’article 20.1.
Per tant, el docent gaudeix de la llibertat en la transmissió de la seva pròpia doctrina.

Moltes persones estem equivocades quan relacionem la llibertat de càtedra només als catedràtics.  Això és un error greu que afecta a tot els docents, inclosos els professors de Primària, Secundària,... ells també tenen aquest dret.
Creiem que aquesta està relacionada a la llibertat d’expressió, però vinculada a un grup de persones segons el seu lloc de treball.  

Hem volgut preguntar-li al Ramon Palau Martin, docent de la nostra universitat, que en pensa sobre aquest tema. Vam creure que no havia res millor que preguntar-li a un mestre sobre la llibertat de càtedra, per tant, li vam demanar la seva opinió sobre aquesta.





Què us ha semblat?
I ja que estem reflexionant sobre aquest tema, penseu que el Pla Bolonya permet la llibertat de càtedra ?

dimecres, 2 de novembre del 2011

LLIBERTAT DE PREMSA


Primerament, explicar-vos que la llibertat de premsa es tracta d’un dret que tenim els ciutadans per a poder publicar en els diferents mitjans de comunicació sense que aquesta publicació estigui controlada ni censurada per l’Estat.

En el cas que el govern no faci una censura expressa, però sí aconsegueixi evitar que es conegui una informació u opinió del periodista, no es pot considerar llibertat perquè ha estat violada. 

El primer país que va apostar per aquest tipus de llibertat va ser Suècia al 1766.


Pel que fa l’índex mundial de llibertat de premsa al 2009, era el següent:

·        Els països on aquesta llibertat va estar més present va ser a Finlàndia, Suècia, Dinamarca, entre altres.
·        En canvi, els que menys van gaudir d’aquest tipus de llibertat van ser Eritrea, Iran, Birmània, etc. 

La llibertat de premsa també és coneguda com la llibertat d’impremta. Aquesta no és un dret humà nou, ja que es contemplava a l’article 19 de la Declaració Universal dels Drets humans. 

Des de les Nacions Unides ja s’ha establert un dia predeterminat per a la llibertat de premsa, aquí us facilitem l’enllaç sobre aquest:



El vídeo que podreu veure a continuació només és un exemple de com es pot trencar amb aquest dret del ciutadà. Però hi han moltes més situacions per restringir aquesta llibertat. 




dimarts, 25 d’octubre del 2011

Tipus de LLIBERTAT


Aquesta foto ens mostra alguns dels tipus de llibertat que existeixen. L'hem creada a través d'una eina d'internet molt útil i senzilla: wordle


Utilitzem aquesta foto com a indroducció dels tipus de llibertat que volem treballar aquests pròxims dies. En concret treballarem:
- Llibertat d'expressió
- Llibertat d'ensenyança
- Llibertat de premsa
- Llibertat sexual

dijous, 20 d’octubre del 2011

Conexió amb diferents autors

Aquesta setmana hem decidit parlar sobre autors rellevants relacionats amb la llibertat.


Investigant sobre el tema, hem trobat dos força interessants. Aquests són Mario Benedetti i Eduardo Galeano. En una de les obres d’aquest últim, “El libro de los abrazos” apareix una reflexió que ens ha cridat molt l’atenció. Aquesta diu així:

         Una mañana, nos regalaron un conejo de indias. Llegó a casa enjaulado. Al medio dia, le abrí la puerta de la jaula. Volví a casa al anochecer y lo encontré tal como lo había dejado: Jaula adentro, pegado a los barrotes, temblando del susto de la libertad.”




Eduardo Galeano, ens ha volgut comparar la situació de l’animal amb la situació d’aquelles persones que no gaudeixen del dret de la llibertat.
Amb aquesta reflexió ens ha donat a entendre que una persona que ha estat privada de la seva llibertat, en el moment que pot gaudir d’ella, no és capaç d’afrontar-la i sota la pressió de la por a allò desconegut, decideix no actuar.

Animeu-vos a compartir amb nosaltres el que penseu d’aquesta reflexió d’Eduardo Galeano. Esperem l’aportació de les vostres idees i/o comentaris al respecte.

divendres, 14 d’octubre del 2011

Ciberassetjament


Aquí teniu una mostra de la web 2.0.
És un treball realitzat a l'aula, el qual parla del Ciberassetjament


Segons la wikipedia el ciberassetjament el poden patir nens i/o adolescents quan es senten turmentats, amenaçats, assetjats, humiliats, etc. mitjançant l'ús d'internet, tecnologies interactives i digitals o telèfons mòbils. 


Ha estat un tema proposat per la nostra professora Jannaina.
Aquest, és un power point dirigit a nens i nenes d'entre 8 i 10 anys, per tal que entenguin aquest concepte i sàpiguen com actuar.
Primerament, hem elaborat el power i l'hem penjat a la web: www.slideshare.net, d'aquesta manera podem enganxar l'enllaç a qualsevol altre lloc i veure el ppt en forma de presentació.




Esperem que us agradi!

dimarts, 11 d’octubre del 2011

Web 2.0

Què és la Web 2.0?



 És una nova eina digital que ha permès que la comunitat de persones puguin aprendre conjuntament, innovant i interactuant, i no solament participant com a lectors. 
El passat dimarts dia 28 de setembre, la senyora Gabriella Grossek, de Romania, ens va introduir al món de les TICS i de la importància d'aquestes al món de l'Educació.
Com a futurs educadors, hem de tenir presents aquestes eines per a desenvolupar la nostra feina i actualitzar-nos per no quedar-nos mai enrere. 

Gabriella ens va proporcionar alguns recursos com: delicious.com, wtx.com, visualize.me, slideshare.net, wordle.net... i de la possibilitat de crear un llibre a través de la vikipèdia. 


Ens va semblar una sessió molt interessant on vam incorporar noves eines a les ja conegudes.
A més, les explicacions de la Sra. Gabriella van ser en anglès, fet que comportà la nostra màxima atenció i comprensió.

Qui som?


Feta la introducció del que per a nosaltres significa la llibertat, volem donar-vos la benvinguda al nostre blog.


Som un grup format per quatre noies de la Universitat Rovira i Virgili, creadores d'aquest blog on volem compartir idees, sensacions, sentiments i experiències d’un dret essencial per a nosaltres com és la LLIBERTAT.
Sense ella, no tindríem cap tipus d’autoritat sobre nosaltres mateixos.


Segons Franz Griflparzer (1791-1872), dramaturg Austríac:

Las cadenas de la esclavitud solamente atan las manos y es la mente lo que hace al hombre libre o esclavo.”





dijous, 22 de setembre del 2011

Què és la llibertat?


És un dret essencial, el qual ens proporciona la capacitat descollir.  Ens permet decidir per nosaltres mateixos, sense estar sotmesos a cap altre subjecte, però sent responsables dels nostres actes.